Mikä ihmeen oksitosiini?

Oksitosiini eli tuttavallisemmin rakkaushormooni tupsahtelee aina silloin tällöin julkisuuteen eri yhteyksissä. Tämän mielihyvä hormoonin kerrotaan muokkaavan ihmisen käytöstä monissa sosiaalisissa vuorovaikutussuhteissa.

Miten tämä sitten liittyy stressiin ja ahdistukseen? Siten, että oksitosiini on kehon oma stressirohto ja se laskee ahdistusta sekä verenpainetta.

Aina lähellä ei ole ketään, jota halaisi, mutta koskettamisen tuomasta mielihyvästä voi nauttia myös hieronnassa, kosmetologilla tai vaikka kampaajalla. Myös eläimen silittämisen on tutkittu erittävän oksitosiinia. Edellisen koiramme kanssa toimistolla olikin aivan tuttua, että kierroksia tultiin laskemaan silittämällä vanhaa herraa. Hänhän ei paljon paikaltaan liikkunut, mutta otti silittävän hovinsa arvokkaasti vastaan. Tutkimukset todistavat, että tämä oli win-win, myös koiralle erittyy oksitosiinia silittäessä.

Luottamusta ja empatiaa

Susanna Kortesluoma ja Hasse Karlsson toteavat artikkelissaan(2011), että oksitosiinin on havaittu myös lisäävän luottamusta toisiin ihmisiin ja erityisesti vaikuttavan halukkuuteen hyväksyä ihmisten välisen vuorovaikutuksen mukanaan tuomat mahdolliset sosiaaliset riskit, kuten petetyksi tuleminen (Kosfeld ym. 2005). Tuoreessa miehillä tehdyssä tutkimuksessa oksitosiinin anto lisäsi miesten empaattisuutta samalle tasolle kuin se oli naisilla ilman oksitosiinin antoa (Hurleman ym. 2010).

Ja muistetaan, että myös koskettaja itsekin hyötyy koskettamisesta!

Alla vielä muutama linkki, jos olet kiinnostunut aiheesta:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: